1 of 2 kittens adopteren?

EEN OF TWEE KITTENS ADOPTEREN?

Super leuk dat je een kat als huisdier wilt. Weet u niet zeker of u één of twee kittens wenst te adopteren, dan kan deze informatie u verder helpen bij de beslissing.

Eén kitten?

Iedere familie heeft een andere situatie. Je huis is ruim genoeg om een kitten te adopteren, maar toch iets te klein voor twee? Je hebt kinderen die een knuffelmaatje willen, je hebt al een huisdier bvb een hond? Of, je hebt al een lieveling die verzorging nodig heeft en die extra kosten met zich meebrengt? Je bent veel thuis en je kan voldoende aandacht geven en spelen? Het kitten kan als het groot is binnen en buiten? In deze gevallen is het oké om maar 1 kitten te adopteren.

Wil je er toch liefst twee?

Een goede keuze! In de natuur blijven kittens tot wel 6 maanden lang bij hun moeder. Van haar en van de nestgenootjes leren ze al spelende hoe ze zich moeten gedragen: wanneer ze hun nageltjes moeten intrekken en wanneer niet te bijten. Ze leren omgaan met stress en worden mentaal sterke dieren.
Wanneer jij uit werken bent, hebben ze een speelmaatje, een jaagmaatje en een slaapmaatje. Wij mensen nemen een huisdier als gezelschap, maar ook zij hebben nood aan het gezelschap van een soortgenootje. “We kunnen nu met eentje beginnen en later kunnen we nog altijd een tweede erbij nemen”. Hoe langer een kat alleen leeft, hoe moeilijker het is om nog een tweede kat te introduceren. Wanneer ze samen opgroeien, begrijpen ze elkaars taal. De onderlinge afspraken (wie ligt waar wanneer) zijn duidelijk. Twee vreemde volwassen katten aan elkaar voorstellen kan eindigen met twee ongelukkige katten. Een duo duurder? Ja, dat klopt. Twee maal eten, twee maal kattenbakvulling en twee maal dierenartskosten. Bedenk dat een kat alleen in huis erg gefrustreerd kan zijn waardoor hij/zij ongewenst gedrag kan gaan vertonen (krabben op ongewenste plaatsen, onzindelijkheid, agressie, …) en zo ook wat gaat kosten bij de dierenarts.

Alles op een rijtje: 1 of 2 kittens adopteren?

1 kitten

  • Je hebt al een huisdier?
  • Je hebt niet genoeg ruimte voor twee kittens
  • Het is te duur om de (onverwachte) kosten van twee kittens te voorzien
  • Je bent veel thuis en je vindt 1 wel genoeg
  • Het kitten zal later naar buiten kunnen

 

2 kittens

  • Je hebt voldoende ruimte voor 2 kittens
  • De kittens zullen binnenkatten worden omdat je langs een drukke baan of in de stad woont
  • Je vindt het belangrijk dat de kittens een soortgenootje als speelmaatje hebben
  • De kittens houden elkaar actief, bewegen veel en vragen minder aandacht
  • Je kunt de medische en andere kosten betalen